donderdag 17 juli 2008

If you can´t beat them, join them?

Nadat we gister zagen dat de OPEC waarschuwde voor de opkomende vraag naar biobrandstoffen en het effect op de vraag naar olie, zien we vandaag dat Shell veel vaart wil zetten achter de productie van biobrandstoffen, die niet zijn gemaakt mogelijk voedsel voor mensen.

Het energieconcern gaat daarom samenwerken met Iogen, een Canadese maker van ethanol uit bijvoorbeeld stro. Tegelijkertijd verdubbelt Shell het belang in Iogen tot 50%.

De Iogen-brandstof heeft de potentie tot 90% minder CO2 uit te stoten in vergelijking met normale benzine. De fabriek produceert inmiddels meer dan 2 miljoen liter ethanol op jaarbasis.

Shell wil nu investeren in een fabriek op commerciele basis en voorziet een toekomstige productie van 90 miljoen liter brandstof per jaar.

Shell is naar eigen zeggen uitgegroeid tot de grootste distributeur van biobrandstoffen ter wereld. Het bedrijf kijkt daarbij vooral naar de ontwikkeling van brandstoffen van de volgende generatie, waarbij niet voor voedselproductie bestemde materialen worden gebruikt.

Volgens een woordvoerder van Shell geven ze dit jaar een recordbedrag uit aan onderzoek en is het budget voor experimenten verviervoudigd.

Wij van Energiezuinigwonen juichen dit alleen maar toe, biobrandstoffen van de 2de en 3de generatie zijn niet belastend voor de voedselproductie en dragen ook niet bij aan de voedselschaarste in de wereld. Deze brandstoffen verlagen de CO2 uitstoot daareentegen soms met wel meer dan 90% en er is zoals met olie niet snel een tekort (en als gevolg daarvan een absurde prijs) maar omdat ze continue geproduceerd danwel gekweekt kunnen worden zal er genoeg aanbod zijn.

Blijf hier op de hoogte van de nieuwste ontwikkelingen, zoals beloofd komen we binnenkort met een product dat zijn weerga niet kent!

Geen opmerkingen: