woensdag 20 februari 2008

Unieke Eco-villa opgeleverd!

Geen geitenwollensokkengevoel bij dit architectonische hoogstandje!

In het Zuid-Hollandse Nieuwveen is een wel heel bijzondere Eco-villa tot stand gekomen. Midden in het kassengebied staat een droom van een huis dat zo onafhankelijk is van het net als mogelijk is. Een superenergiezuinige woning zónder gasaansluiting in een eigentijds jasje. En dat maakt het ontwerp extra bijzonder. Het levert namelijk tevens het bewijs dat een milieuvriendelijke woning er wel degelijk modern en strak uit kan zien.



Het is zeker niet de allereerste Eco-villa in Nederland, maar volgens Jamie van Lede, architect bij Origins architecten Rotterdam, het bureau dat verantwoordelijk is voor het ontwerp van de villa, hebben we wel degelijk te maken met een uniek exemplaar. „Naast alle milieubesparende technieken zijn het ook de vormgevingsaspecten die bijdragen aan een beter milieu en een gezonde leefomgeving.

Wat bijvoorbeeld onmiddellijk opvalt, is de bijzondere gevel. Deze steekt aan verscheidene kanten een flink stuk uit met als reden dat wanneer in de zomer, als de zon hoog staat, de warmte buiten wordt gehouden. In de winter hebben we te maken met een laagstaand zonnetje, die onder de gevel door, naar binnen kan stralen. Ook kun je niet heen om de bewust gesloten noordzijde en de open zuidzijde in de vorm van een riante serre. Dit zorgt voor voorverwarming van de ventilatielucht.”

De opdrachtgevers van de woning lieten zich inspireren door hun ervaring met het vrije buiten wonen én de bureaucratie in Sri Lanka, waar zij een eigen plantage bezitten. Het Nederlandse echtpaar kweekt planten op het Aziatische eiland, om deze vervolgens te laten acclimatiseren in hun kassen in Nieuwveen.



In Sri Lanka kregen zij te maken met de ongelooflijke bureaucratie, waardoor zij besloten zonnepanelen en accu’s te laten plaatsen. Dat beviel hun zo goed dat zij hun woning in Aalsmeer ook wilden voorzien van duurzame aspecten. Maar op datzelfde moment kregen zij te horen dat dit huis tegen de vlakte moest, omdat er een snelweg voor in de plaats zou komen. Gelukkig bezat het stel nog een stuk grond in Nieuwveen, naast hun kassen.

Jamie: „Onze missie is om aan te tonen dat duurzaam bouwen architectonische meerwaarde creëert en deze Eco-villa is daarvan het bewijs. We hebben een geweldig systeem toegepast dat het regenwater van de kassen opvangt voor besproeiing van de kas en dat tevens gekoppeld is aan een grijswatersysteem voor de woning en het regen- en spoelwater combineert. De vloerverwarming wordt geregeld door een elektrische warmtepomp met warmtewisselaar. Dit levert gemiddeld drie tot vijf keer meer energie dan dat er wordt gebruikt.”

Verder is zeker het melden waard dat de schil van de woning een archetypische schuur vormt waar zowel dak, geveldelen als kozijnen zijn uitgevoerd in onbehandeld Western Red Ceder. Dak en bouwmuren zijn geïsoleerd met vlaswol dat natuurlijke vocht- en temperatuurregulerende eigenschappen heeft en zorgt voor een comfortabel binnenklimaat. Jamie vult aan: „Zonnecollectoren zorgen voor elektra. Dit voorziet in de wens van een individueel systeem, voorkomt de aanschaf van een gasaansluiting en daarmee ook het verbruik van een eindige energiebron. Er zijn plannen om in een later stadium het energiegebruik van de kassen te optimaliseren en te koppelen aan het energiesysteem van de villa.”



Dit soort projecten is een ontzettend leuke uitdaging. Het blijven zoeken naar oplossingen die zowel goed voor het milieu en de gezondheid zijn en die bovendien ook nog eens een architectonisch hoogstandje creëren. Momenteel realiseren we vier Eco-villa’s in Hellevoetsluis die nóg milieuvriendelijker zijn. Duurzaam bouwen ís niet moeilijk en verdient allerminst een geitenwollensokkenimago!”

Geen opmerkingen: