maandag 18 februari 2008

Subsidieregeling voor investering in zonnepanelen

Er komt een beperkte subsidieregeling voor de opwekking van zonne-energie. Hoe werkt die en wat doet het buitenland?

Zon als energiebron is oneindig en schoon. Hoe mooi dat ook is, zonne-energie is nog niet goedkoop; reden dat overheden regelingen treffen om investeringen in zonnepanelen te stimuleren.

Gisteren heeft de minister van Economische Zaken, Maria van der Hoeven, een voorstel voor zo’n regeling naar de Tweede Kamer gestuurd. Daaruit blijkt dat ze dit jaar 46 miljoen euro uittrekt voor subsidie die van 1 april tot 1 augustus is aan te vragen. Daarna is het weer op.

Wie met succes subsidie aanvraagt, krijgt van de minister 56 eurocent per opgewekte kilowattuur (kWh) terug gedurende vijftien jaar, de periode waarbinnen de investering in panelen moet zijn afgeschreven. Het duurt zo lang omdat ‘gewone’ grijze stroom maar 20 eurocent per KwH kost ten opzichte van ongeveer 50 eurocent voor ongesubsidieerde zonnestroom. Hoe sneller die bedragen naar elkaar toegroeien, des te eerder liggen de daken vol met panelen.

Volgens Wim Sinke, zonne-energie-expert van Energieonderzoek Centrum Nederland (ECN), kosten zonnepanelen plus randapparatuur voor een gemiddeld dak van 25 à 30 vierkante meter zo’n 15.000 euro. Met zo’n capaciteit wekt een huishouden circa 2.250 kWh op, wat minder dus dan het gemiddelde energieverbruik per huishouden van 3.500 KwH. Wie de rekenmachine erbij pakt, komt vervolgens tot de conclusie dat ruim 2.000 huishoudens gebruik kunnen maken van de subsidieregeling.

Nederland is laat met invoering van zulk beleid. Ook België, Frankrijk, Portugal, Spanje, Oostenrijk, Luxemburg en Duitsland hebben een soortgelijke voorziening. Zo heeft Duitsland de regeling al jaren en kunnen aanvragers rekenen op een terugleververgoeding van stroom aan het elektriciteitsnet met een tijdspanne van twintig jaar. Aardig is ook dat de regeling budgetneutraal is, want de vergoeding wordt betaald uit een heffing op grijze stroom, betaald dus door iedereen zonder zonnepanelen. En door het langdurig en permanent karakter van het systeem is het bovendien eenvoudig een lening te krijgen voor de investering. Dit jaar verwacht de overheid dat er weer 1.000 MW aan capaciteit bijgeplaatst wordt, stroom voor meer dan 100.000 huishoudens.

Duitsland heeft daarom de grootste industrie rondom zonne-energie van Europa met bedrijven als Solar World en Deutsche Solar. ‘In Nederland is de industrie weggetrokken’, constateert Wim Sinke van ECN.

Geen opmerkingen: